zondag 22 juni 2014

Dag 7 vd 100HAPPY dagen FIT BY FOODIk voelde me gister zeer bevoorrecht toen ik bij het huwelijk was van twee mensen die overduidelijk HAPPY met elkaar zijn. Ze werden omringd met liefde door hun kinderen uit vorige relaties. De speeches, de spijzen, de stralende bruid en bruidegom, het schitterende gezelschap, ik heb ervan genoten!
Een van de heerlijke gerechten die we voorgeschoteld kregen was kabeljauw met een prachtige saffraansaus. Saffraan heeft mooie geneeskrachtige eigenschappen. De grootste Europese saffraanconsument is tegenwoordig Spanje waar het een onmisbaar ingrediƫnt is in de paella. Daarna komen Zuid-Frankrijk, Griekenland en andere landen rond de Middellandse Zee. De Italianen gebruiken saffraan in de risotto.
Saffraan is dankzij de crocine zowel een antidepressivum als een afrodisiacum en een antioxidant. Men wijt de laagste depressie percentage in Valencia aan de saffraan ivm de consumptie van paella. Saffraan zou ook een geneeskrachtige (pijnstillende) werking hebben. De Romeinen vulden na een feestmaaltijd hun hoofdkussen op met saffraan om zo de kater te bezweren.
Saffloer of valse saffraan is vanouds een alternatief voor de kostbare saffraan. In de keuken gebruikt men ook de veel goedkopere kurkuma ook geelwortel of Indische saffraan genoemd, die vergelijkbare kleureigenschappen heeft, maar anders smaakt en een geheel andere oorsprong heeft.

Het echte saffraan geeft een prachtige gouden gloed aan je gerecht zoals te zien op de foto. Het was in alle opzichten een dag met een gouden randje!


PS Dit heerlijks op de foto was met liefde bereid uit biologische ingrediĆ«nten in De Pappegay in Rotterdam

Geen opmerkingen:

Een reactie posten