zondag 22 juni 2014

Dag 5 vd 100HAPPY dagen FIT BY FOOD Preventie ipv oplopende ziektekosten.

Vanochtend in de auto naar mijn heerlijke opleiding kPNI was er aandacht voor de problematiek rondom de steeds duurder wordende kankermedicijnen. Het KWF vindt dat er een limiet moet worden gesteld aan de hoogte van de prijzen voor kankermedicijnen. Met alle respect voor de onderzoekers die hun ziel en zaligheid leggen in het zoeken naar oplossingen voor deze rot ziekte zou ik willen dat we ons in Nederland meer druk zouden maken over de preventie van kanker. Het aantal nieuwe kankergevallen neemt jaarlijks toe. Schrikbarend zelfs. Terwijl we inmiddels weten uit een zeer omvangrijk recent onderzoek dat het eten van ruime hoeveelheden groente en fruit enorm bijdragen aan de preventie van kanker. En onze overheid en het door de verkeerde partijen gesubsidieerde Voedingscentrum blijft maar vast houden aan twee stuks groente en fruit.
Het advies ‘twee ons groenten en twee stuks fruit’ kan de prullenbak in als het aan Britse onderzoekers ligt. Zij stellen dat je 700 gram groente en fruit per dag nodig hebt om gezond te blijven. Er is echter een probleem: we halen niet eens de huidige aanbeveling van twee stuks fruit en twee ons groente. Wat gaat er mis? En hoe moet het wel?

Tussen 2001 en 2013 bestudeerden de onderzoekers van University College Londen de eetgewoonten van ruim 65 duizend Engelsen. De proefpersonen die zeven of meer porties (één portie is 100 gram) groente en fruit per dag aten, bleken veel minder risico’s op kanker of hart- en vaatziekten te hebben.

Volgens de onderzoekers hebben mensen die dagelijks vijf porties groente (375 gram) en 300 gram fruit eten, 42 procent minder kans om voortijdig te overlijden dan mensen die minder groen eten. Voor wie vijf tot zeven porties eet, is de kans 36 procent kleiner.
Ik word HAPPY van de gedachte dat we met groente en fruit het goedkoopste en lekkerste medicijn tegen kanker in handen hebben!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten